Despre mine

Fotografia mea
Romania
Acum, sunt bine asa cum sunt. Si cum spunea Nico, "nimic nu vine prea devreme sau prea tarziu". Ma iubesc si ma accept asa cum sunt.

joi, 10 iulie 2014

Crizele de nervi ale copiior

Pe adulti nu-i deranjeaza doar crizele de nervi si lacrimile  copiilor; ii deranjeaza de asemenea si exuberanta lor,  vioiciunea. Deseori , o parte dintre adulti sunt iritati de galagia micutilor, ori isi fac griji ca ceva le va fi stricat. E de dorit a iesi afara in aer liber cu ei, dar incercati sa nu le descurajati vioiciunea.
  Cand copiii nu sunt lasati sa-si manifeste liber emotiile ei pot  manifesta probleme de comportament sau sa devina deprimati. Crizele de nervi ale copiilor reprezinta felul lor de a-si arata mania, frustrarea- v-ati gandit la lucrul acesta? De regula o criza de nervi a unui copil sperie adutul, criza constituie ptr adult o problema- (ce zice lumea, ma faci de ras etc). E adevarat ca nu e placut,  dar o astfel de descarare  nervoasa a unui micut ii aduce relaxarea. Dupa astfel de crize copiii"redevin ei insisi"- la fel se intampla si cu noi adultii.
   Cand parintele nu primeste, nu sesizeaza mesajul pe care criza respectiva i-l transmite(si-si pedepsesc copiii ptr ca s-au manifestat  prin plans) frustrarea  micutilor va persista.
Parinte drag, in momentul unei crize de plans a copilului nu-l trimite in camera sa, nu-l izola ,ci lasa-l sa se desfasoare:"Criza de nervi -tavalirea pe jos, cu o combinatie de plans sfasietor-e o expresie minunat de elocventa,DESI RAR APRECIATA, a trairilor interioare ale copiilor.."Alicia LIEBERMAN
    Ce e de facut in momentul unei crize? O lasam sa se desfasoare firesc,asteptam sa se incheie (chiar am asistat azi pe plaja la o criza de nervi a unei fetite care nu dorea sa plece; mama sa a lasat-o sa se manifeste,fiindu-i aproape, calma  si copila a planssssssssssss,a tipat, dar in final s-a linistit), ramanem langa copil, fiindu-i aproape:"DACA PARINTII POT RAMANE DISPONIBILI AFECTIV, CHIAR DACA SUNT FERMI PE POZITIA UNUI REFUZ, CRIZELE DE NERVI IL POT INVATA TOTODATA PE COPIL CA NU VA FI LASAT SINGUR IN NOAPTEA INTUNECATA A SUFLETULUI".
   De multe ori mama, tata cedeaza in fata crizelor de nervi.  In aceasta situatie, a cedarii"problema poate nu consta in criza de nervi, ci in obiceiul nostru de a spunene-nu- ptr ca e mai  convenabil. "Si cand copilul incepe sa scanceasca,"ni se pare convenabil sa zicem deodata da."
    Riscant sa procedam astfel,deoarecerefuzul nostru nu inseamna mare lucru, "iar rezultatul consta in noi crize de nervi"fiindca  micutul crede ca obtine ceea ce doreste. Fiti fermi si nu cedati!
  In timpul crizelor de nervi copiii au nevoie de persoane iubitoare langa ei. Vrem sa-i transmitem ca acele "isiri "ale sale nu-lindeparteaza de restul oamenilor si sa stie ca nimic din ceea ce este in sufletul sau"nu e prea ingrozitor ca sa ne fie impartasit".
O metoda foarte utila din punctul meu de vedere ptr a preintampina crizele o descrie Lawrence Cohen si anume:intervenim cu o atitudine jucausa cand situatia scapa de sub control. Eu spun asa:UNUL DIN NOI ARE NEVOIE SA TIPE. SA TIP EU SAU VREI TU?
  "Crizele de nervi sunt frecvente acolo unde copiii obtin mereu ceea ce vor. Cand ei nu aud aproape niciodata NU , frustrarea se hraneste, se hraneste(si se umfla ca un balon), si cand apare o limita balonul se sparge.
  Multumesc!Cu drag si entuziasm Ralu
(citatele apartin lui Lawrence Cohen)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu