Despre mine

Fotografia mea
Romania
Acum, sunt bine asa cum sunt. Si cum spunea Nico, "nimic nu vine prea devreme sau prea tarziu". Ma iubesc si ma accept asa cum sunt.

miercuri, 4 ianuarie 2012

Interesant(nu-mi apartine)


De ce sunt bune regulile si limitele? Iubirea trebuie oferita neconditionat, insa ea presupune in egala masura reguli si limite. Regula si limita impun fiecaruia sa respecte dreptul la viata al celuilalt, dreptul la a fi liber, la a gandi despre sine si pentru sine, la a se manifesta, fara ca manifestarile sale sa il puna in pericol pe el si pe celalalt! 

'Regulile casei', care ar fi util sa le scrieti si sa le afisati intr-un loc accesibil fiecarui membru al familiei (de ex: usa frigiderului), dupa cum urmeaza:

1. Stabiliti un numar limitat de reguli (2-3 pentru copiii de 4 ani si numarul creste treptat cu varsta);

2. Implicati copilul! Ca parinte, vei decide care vor fi regulile care vor modela comportamentul copilului tau. Atunci, cand nu ajungeti la un acord, ii poti spune copilului, ca desi nu este cea mai corecta sau mai buna dintre reguli, este singura la care te poti gandi in momentul acela.

3. Stabiliti reguli corecte si clare! Este bine ca regula sa fie scurta, formulata in cuvinte simple, pentru a fi usor de retinut. Un aspect foarte important legat de utilizarea regulilor, priveste stabilirea de recompense si consecinte pentru respectarea, respectiv incalcarea acestora. Este foarte important sa va laudati copilul, atunci cand  respecta regula. Ba mai mult, in etapa de inceput, in care copilul isi insuseste regula noua, comportamentul sau trebuie recompensat, pentru a facilita procesul de invatare.

4. Despre modificarea regulilor. Regulile casei se schimba de-a lungul timpului, pe masura ce copiii cresc si devin mai responsabili. Atunci, cand o regula este automat respectata de toti membrii familiei, ea trebuie eliminata de pe lista cu reguli scrise si afisate in casa. Aceasta nu inseamna ca nu mai este valabila, ci doar ca nu mai este necesara afisarea ei. Regulile se schimba de asemenea in functie de situatiile noi care apar.

5. Consecintele nerespectarii regulilor cuprinde:
- eliminarea privilegilor, asta presupune eliminarea unei activitati sau a unui obiect pe care copilul il valorizeaza. De precizat ca hrana, adapostul si iubirea vor fi intotdeauna oferite neconditionat; aceste nevoi ale copiilor (nevoile primare, de securitate si iubire) nu vor face niciodata obiectul negocierilor.
- consecintele pe termen scurt sunt mai eficiente, decat cele pe termen lung;
- consecinta va fi utilizata imediat dupa aparitia comportamentului problematic;
- ori de cate ori se foloseste consecinta, se ofera si o explicatie scurta;
- o data stabilita, consecinta nu se negociaza;
- nu te juca cu regulile!!! Copiii au un potential destul de mare de manipulare a parintilor, si de aceea multi parinti devin sclavii copiilor si pierd respectul acestora. Asta nu inseamna sa nu mai faceti lucruri frumoase pentru copiii vostri, dar doar in masura in care ele sunt apreciate, nu si daca sunt considerate ca normale sau ca o obligatie a voastra ca parinti. 

Astfel copiii vor invata valoarea lucrurilor si nu vor crede ca totul li se cuvine si ca parintii sunt facuti pentru a le satisface lor nevoile. 

Permisivitatea nu garanteaza dragostea copilului, iar un parinte prea bun risca sa creasca un copil rasfatat. Parintele trebuie sa tina cont de nevoile copilului, dar si de nevoile lui personale. Cum sa spunem NU. Este foarte important sa dam o explicatie copilului, atunci cand ii spunem nu, astfel incat acesta sa inteleaga interdictia. Multa bafta tuturor!

Camelia
Raspunde #1 | Camelia | 30-12-2011
Putini sunt cei care scriu sau vorbesc de educatia copilului. De aceea, revin cu drag pe blogul dumneavoastra, pentru ca abordati probleme dintre cele mai acute si importante, la ora actuala. Felicitari!

Iulia
Raspunde #2 | Iulia | 04-01-2012
Intr-adevar, prin stabilirea unor limite, copilul este ajutat sa invete ce se asteapta de la el si cum sa se poarte in societate. Aceste lucruri sunt necesare pentru ca copilul sa devina un adult responsabil.

Paul
Raspunde #3 | Paul | 04-01-2012
Bine punctat Mihaela! parerea ma este ca trebuie disciplina. Disciplina permite parintilor sa arate copiilor ce e bine si ce nu e bine. Felicitarii pt articol!
Ioana
Raspunde #3-1 | Ioana | 04-01-2012
Disciplina este o problema dificila, intrucat trebuie sa fie dreapta si constanta. Lipsa constantei si disciplina adecvata poate produce confuzie la copii care in mod constant vor cauta sa-i testeze pe ceilalti pentru stabilirea unor limite in cadrul relatiilor. Am testat pe pielea ma! :)

Paty
Raspunde #3-2 | Paty | 04-01-2012
Eu sunt singura cu copilul...credeti ma ca mentinerea unei discipline constante poate fi obositoare si consumatoare de timp. :(
Iulia
Raspunde #3-2-1 | Iulia | 04-01-2012
Este foarte greu pentru parintii singuri. Desigur, au avantajul sa poata creste copilul asa cum isi doresc, fara interventia partenerului, dar sunt multe momente cand se simt izolati si nesiguri in privinta metodelor de disciplinare. Curaj Paty! :*



Pasere Mihaela
Nu este usor si nici nu am vrut sa para asa, dar disciplina face si ea parte din rolul de parinte. Am si eu un baietel de 7 luni si stiu ca nu-mi va fi usor sa il educ asa cum imi doresc dar intentionez sa fac tot ce pot ca sa-i fie bine.
Mallecourt Lionel
Succes Mihaela...eu cred ca cu mult iubire nu ai cum sa gresesti! Iubire aduce niste valori bune in viata...numai depind cum fiecare d-intr noi interpreteaza cuvintul iubire. De aia sunt bine venit regulile! :)
Iulia
Raspunde #4-1-1 | Iulia | 04-01-2012
Sa stii ca copiilor le place sa auda ca sunt iubiti.
Paty
#4-1-1-1 | Paty | 04-01-2012
Eu cand Marcus se poarta rau...i spun : 'Marcus, esti un baiat minunat si te iubesc foarte mult, dar ce ai facut acum nu e bine'...cred ca e mai constructiv decat : 'Marcus, esti un baiat rau si nesuferit'.




Dragusanu Mihaela
Foarte interesant acest articol postat! o parere si de la mine, :) un copil are nevoie de multa iubire si afectiune sa fie educat cu succes !

Pasere Mihaela
Asa e: iubirea, mancarea, adapostul si grija nu se negociaza, ele trebuie oferite neconditionat.

Muscalu Monica
Of....of....of!!!! La mine lucrurile sunt mai complicate. Cu cat am pus regului, cu cat am incercat sa am timp si pentru mine, cu atat mai mult sunt si iubita si cea mai rea. Lucrurile se complica odata cu cresterea copiilor si cu dezvoltarea personalitatii lor. Ca parinte trebuie sa fii foarte atent in ce parte o ia caracterul si personalitatea lor. Nu este de ajuns sa lupti tu ca parinte, important este cu cine se joaca, cu cine sta in banca la scoala si multe alte aspecte. Foarte frumos articol. Astept cu interes partea 2. Meseria de parinte este cea mai grea. Nu poti fi bun la toate in aceasta meserie. Nu poti fi cel mai bun psiholog, prieten, invatator, profesor..etc. Totul este sa incerci!!!

Spune parerea ta!

Scrieti-ne!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu